Zázvorové „pivo“


Zázvorové „pivo“

Zázvorové pivo je v podstatě osvěžující nealkoholická fermentovaná zázvorová limonáda. O fermentaci jako takové jste se dočetli v našem nedávném článku.
Zajímá vás, jak probíhá výroba zázvorového „piva“ s tibi krystalky přímo ve Spojce?

Vše začíná oloupáním a nastrouháním čerstvého zázvoru, který se naloží do čisté vody na cca 10 hodin. Poté se voda přecedí přes sítko a nastrouhaný zázvor se pořádně vymačká. Do zázvorové vody se přidá cukr a pořádně se promíchá. Když máme vyrobenou sladkou zázvorovou vodu, přidáme tibi krystalky a necháme dva dny fermentovat.

Tibi krystalky jsou malá bílá zrnka, která jsou osídlená bakteriemi a kvasinkami. Jsou příbuzné tibetské houbě, ale jejich krmivem je především cukr či sladké ovoce. Jakmile tibi krystalky začnou pojídat cukr (díky kterému rostou a nabývají), okyselují nálev a vzniká oxid uhličitý, díky kterému je výsledný nápoj perlivý. Krom toho, že je nápoj příjemně osvěžující především v letních měsících, je velmi prospěšný pro zdraví střevní mikroflóry a imunitu.

Až půjdete příště k nám do Spojky, nezapomeňte ho ochutnat!

Kategorie